Kom binnen langs achter

Een homepage is de voordeur van een website. Dit is de achterdeur van CATAbLOG. Als je langs hier binnenkomt, lees je meer over de beweegredenen waarop deze site draait. Vind je geen antwoord in de achterkeuken? Ga rechtstreeks naar de vaak gestelde vragen.

 


Daarom doe ik dat

In 2000 maakte ik voor het eerst kennis met een blog. Dat was toen een revelatie, een eigen online medium waarin je zonder veel moeite verhalen en opvattingen kon publiceren.

 

Omdat ik dit communicatiekanaal nog steeds zeer waardevol vind, verzamel en beoordeel ik Nederlandstalige blogs. Ik doe dit zelf onder de vorm van een weblog. Op eigen initiatief of op aanvraag publiceer ik regelmatig posts over boeidende blogs.

 

M'n beoordeling steunt op m'n ervaring met het fenomeen. Op die manier wil ik feedback geven over wat ik opmerk. Tegelijk wil ik blogs in de kijker stellen die de moeite waard zijn.

 Dat heb ik eraan

Iets publiceren op je eigen site geeft een goed gevoel. Bloggers zullen dit ongetwijfeld herkennen. Wanneer je met je blog start, blijft dit enthousiasme een tijd overeind.

 

Na een poos krijgt dat positieve gevoel steeds meer tegenwind. Het wordt lastig om nieuwe onderwerpen te bedenken. Het wordt een sleur om regelmatig in de pen te kruipen. Het bezoek aan je site is pover…

 

Om gedreven verder te gaan is die prille roes niet genoeg. Een gezonde blog moet meer opleveren dan wat het kost.

 

CATAbLOG rendeert doordat ik voortdurend nieuwe zaken opsteek bij anderen. Dat maakt dat ik hierover iets te vertellen heb. Professioneel gebruik ik die kennis als spreker en consultant. Tegelijk stelt het me ook in staat om tegen uitwassen in te gaan. Zo wil ik de kwaliteit van het medium mee in stand helpen houden.

 

CATAbLOG rendeert ook door dat beetje affiliate-inkomsten die ik via deze site ontvang. Ik krijg een vergoeding wanneer je via bepaalde linken binnen een bepaalde periode tot een aankoop overgaat. Op deze site vind je links die via een affiliate-systeem passeren. Deze links worden aangeduid met (aff.) of worden zo voorgesteld in de copy.

 

Als influencer ben ik niet actief. Ik ontvang geen vergoeding voor de beoordeling van blogs die de revue passeren.

 Zo beoordeel ik blogs

Een goeie blog steunt op een gezond businessmodel. Als inspanningen en uitgaves niet renderen, hou je het niet vol en kun je geen kwaliteit blijven leveren. Daarom kijk ik in de eerste plaats geïnteresseerd naar de manier waarop een blog iets teruggeeft aan de blogger.

 

Genereer je inkomsten als affiliate of influencer? Daar is niets mis mee. Je dient er wel op een open manier over te communiceren. Affiliatelinks of partnerships waarrond de oorverdovende stilte heerst, zijn niet oké. Ik laat niet na dergelijke nalatigheid aan te kaarten.

 

Heeft een blog een gebruiksvriendelijke interface? Draait het op een degelijk systeem? Is de content verzorgd en vers? Wordt er moeite gedaan om goed te scoren in zoekmachines? Ook deze criteria worden grondig onder de loep genomen.

 

Tegelijk inventariseer ik de specificaties van een blog. Ik ga na welke social media ingezet worden en welke features de blogger toepast. Doelgroepen worden getagged, zodat je makkelijk een overzicht per type kunt aanklikken.

 

Een log van een blog is een gedateerde opname van een moment. Die documenteer ik met een screenshot en de gegevens die op dat moment online staan. Hou er rekening mee dat de situatie vandaag anders en beter kan zijn dan wat gelogd werd. Indien de blogger me informeert over verbeteringen, voeg ik een update toe.